5 najpogostejših vprašanj o ljubezni – in odgovori nanje

Avtorica: Nana Kisel Foto: Pixabay Vir: dobrezgodbe.com
Bruno Šimleša, priljubljeni hrvaški avtor številnih knjižnih uspešnic s področja popularne psihologije in duhovnosti, v svoji novi knjigi Brez rokavic – O življenju, ljubezni, Bogu in duhovnosti ugotavlja, da kljub poplavi priročnikov o ljubezni in partnerstvu ljudje še vedno iščejo odgovore na ista večna vprašanja o ljubezni. Preberite, katere so najpogostejše ljubezenske zagate in kako jih rešiti.

Kako vem, da res ljubim?
Kadar zares ljubimo, pa naj gre za osebo, naravo ali ples, zagotovo vemo, zakaj ljubimo. To ne pomeni, da je ljubezen nekakšna matematična enačba in da boste koga vzljubili, če naberete sedem razlogov, zaradi katerih bi ga morali ljubiti. Seveda, to ne gre tako, kljub temu pa bi morali vedeti, zakaj se oglasi ljubezen. Če ne vemo, zakaj ljubimo, gre morda za zaljubljenost, ki ima to moč, da nam za malenkost načne možgane.

Naj kot vodilo velja, da se ljubezen rodi takrat, ko je tisto, kar nam ustreza in kar nas vznemirja, občutno močnejše in veličastnejše od tistega, kar nam pri izbrani osebi ni všeč.

Kako naj prikličem Njega?
Eden najpogostejših razlogov za odlašanje s pravim življenjem je tudi hrepenenje po partnerskem odnosu oziroma prepričanje, da brez partnerja ne moremo biti srečni. Prepričani smo, da se bo vse uredilo, ko bomo srečali Njega oz. Njo. Morda je vzrok v pravljicah, kulturi, ki vztraja pri tem, da največje vrednote iščemo zunaj sebe, morda pa v tem, da lažje prepustimo odgovornost za naše življenje nekomu drugemu.

Mnogi iščejo popolnega moškega oz. popolno žensko, pri tem pa povsem pozabljajo, da bi morali iz sebe ustvariti popolno osebo (se sprejeti takšne, kot so). Ko se bomo naučili sprejemati sebe in se znali ljubiti, bomo pritegnili tudi osebo, ki nas bo znala popolno ljubiti.

Zakaj nas vedno privlačijo isti tipi?
Ženske, ki jih privlači isti tip moških (ki dovolijo, da ženska prevzame nadzor nad njihovim življenjem, kot nekakšnim projektom), tudi sebe doživljajo kot projekt oziroma se bolj zavedajo tega, kar morajo pri sebi še popraviti, kot tega, kar je v njih in na njih že izvrstno. Zato jih vedno privlačijo moški, s katerimi je treba »delati«, saj tako doživljajo sebe.

Cilj je torej, da se opijete s tistim, kar je pri vas že izvrstno, in pritegnili boste osebo, ki bo znala to tudi opaziti. Potem bosta lahko skupaj rasla in se razvijala.

Kdo pogosteje vara partnerja, moški ali ženske?
Težko je reči, vendar pa vsak po svoje krpa občutek praznine in negotovosti. Ženske tako, da se posvečajo družini in se ukvarjajo z različnimi stvarmi oziroma življenjem drugih ljudi, moški pa – enako neproduktivno – iščejo potrditev v službi, lastnini in pogosto v spolnosti. Seveda, tudi ženske to, da so koga osvojile, doživljajo kot potrditev. Je pa razlika v tem, da se zdi ženskam pomembno, da si jih nekdo želi, moškim pa, da so nekoga osvojili.

Vsak od nas je sam odgovoren za svoje življenje in tudi za to, koliko prostora nameni določenim impulzom, zato je od našega razmisleka o varanju odvisno, kakšno bo naše življenje.

Prevarala sem ga. Naj mu to priznam?
Vsakdo med nami sprejema odločitve, za katere meni, da so zanj najboljše. Če želite odkriti, kakšen je največji potencial vajinega odnosa, je prevaro modro priznati na pravi način in v pravem trenutku. Čeprav mu bo peklensko težko in se bo sprva čutil izdanega (kot moški in kot človek), lahko prevaro preboli pod pogojem, če ste vi danes drugačna oseba, kot ste bili. Mogoče je celo, da vaju čez čas ta izkušnja zbliža.

Če pa želite povečati možnost, da zveza obstane, in se pri tem zavedate, da bo tej zvezi vedno nekaj manjkalo, potem je razumneje, če prevare ne priznate.


Še več zanimivih vsebin za boljše življenje poiščite na www.dobrezgodbe.com.