SRCE ALI MOŽGANI
S srcem IN možgani do dobre ljubezenske zveze

Sodobni zahodnjak lahko ljubezenskega partnerja izbere samo na en način: mora se zaljubiti. Velika večina je prepričana, da je zaljubljenost nujen začetek ljubezni, prva faza, ki ji bo sledila umirjena ljubezen. Novejše raziskave pa kažejo, da sta zaljubljenost in ljubezen različni čustvi, ki izvirata iz različnih psiholoških mehanizmov. Ko se zaljubimo, prepustimo nezavednim procesom v sebi, da nam izberejo partnerja v skladu z našimi idealiziranimi in romantičnimi predstavami o ljubezni. Naša civilizacija vse bolj temelji na nestabilnem zaljubljanju. Posledica je »velik ljubezenski nered«, ki negativno vpliva na civilizacijo. Zato moramo spojiti »srce« in »možgane«, da bomo razumeli, kako in zakaj izbiramo, in da bomo dosegli skupno delovanje naših zavestnih in nezavednih procesov.

Na predavanju Zorana Milivojevića (se) boste:
  • spoznali, da sta ljubezen in zaljubljenost dve različni čustvi
  • doumeli, zakaj je zaljubljanje oziroma »izbiranje s srcem« prepuščanje izbire partnerja zavajajočim nezavednim procesom
  • rešili lažne dileme »srce ali možgani« in razumeli, da je naša naloga dozoreti ter spojiti »srce« in »možgane«


Zoran Milivojević je doktor medicine, psihoterapevt in transakcijski analitik, učitelj in supervizor. Dokončal je triletni doktorski študij na fakulteti Sigmunda Freuda na Dunaju. Živi v Beogradu in Ljubljani. Dela v zasebni praksi. Je trener in supervizor za transakcijsko analizo z mednarodno licenco, strokovni direktor inštituta Psihopolis v Novem Sadu, predsednik Zveze psihoterapevtov Srbije, direktor Mednarodne akademije za transakcijsko analizo v Ljubljani in dobitnik nagrade dr. Vladeta Jerotića za popularizacijo psihoterapije in prispevek k njenemu napredku v Srbiji. Redno piše kolumne za beograjsko Politiko in ljubljansko Delo.
Je tudi avtor osmih knjig, od katerih jih je pet prevedenih v slovenščino: Emocije – razumevanje čustev v psihoterapiji (Psihopolis), Formule ljubezni – ne zapravimo življenja v iskanju prave ljubezni (Mladinska knjiga), Mala knjiga za velike starše (Psihopolis), Ulovimo ljubezen (Mladinska knjiga) in Igre, ki jih igrajo narkomani (Modrijan). V srbščini pa so izšle še njegove knjige Psihologike vsakdanjega življenja, Psihološki spisi in Starševstvo – o optimalni vzgoji. Je tudi eden od soavtorjev Svetovne knjige o ljubezni.ZORAN MILIVOJEVIĆ O SEBI
Kako bi se opisali s tremi pridevniki?
Racionalen, analitičen, zrel.

Kaj je najpomembnejša lekcija, ki vas jo je naučilo življenje?
Bilo jih je več, najbolj boleče pa so bile iz lastnih ljubezenskih izkušenj.

Kaj vas v življenju najbolj navdihuje?
Ideja, da bi ljudje z izboljšanjem svoje čustvene pismenosti lahko mnogo bolje živeli. Zato si prizadevam prodreti do umov navadnih ljudi, posebej mladih.

Kaj najraje počnete v trenutkih, ki so samo vaši?
Razmišljam, berem, pišem, urejam svojo numizmatično zbirko.